TRANSFERNE-CENE-1024x683

Kaj so transferne cene in zakaj smo se davčni svetovalci z njimi ukvarjali v letu 2016?

Kaj so transferne cene? Pomenijo lahko dvoje (1) znesek, ki ga zaračuna določen del podjetja drugemu delu podjetja za dobavo blaga, nematerialne lastnine ali storitve ali (2) znesek, ki ga zaračuna povezana oseba drugi povezani osebi za dobavo blaga, nematerialne lastnine ali storitve.

FURS je z letom 2016 začel s poostrenim nadzorom transfernih ceni. Na FURS-u pravijo, da gre za eno izmed najbolj rizičnih področij mednarodne obdavčitve, saj 70% mednarodne trgovine poteka znotraj mednarodnih skupin podjetij.

Zagotovo je eden izmed glavnih ciljev velikih mednarodnih podjetij  čim večji dobiček in hkrati s tem optimiranje davkov. Z drugimi besedami to pomeni, da imajo multinacionalna podjetja in seveda vsa podjetja, ki poslujejo v več kot eni državi, možnost izkoriščanja različnih davčnih zakonodaj. To pa podjetja najlažje naredijo preko transfernih cen.

V našem podjetju imamo več let izkušenj iz področja priprave dokumentacije za transferne cene. Nudimo svetovanje ter izdelavo priporočil in mnenj iz področja poslovanja s povezanimi osebami.

V kolikor poslujete s povezanimi osebami in želite več informacij v povezavi s transfernimi cenami, nas lahko kontaktirate!

Comments are closed.