slika-objava1-1024x675

Kaj potrebujete za ustanovitev s.p.?

Če se podajate na samostojno poslovno pot, vam ponujamo nekaj koristnih informacij kje in kako začeti.

Prvi korak je, da izdelamo načrt oz. vemo kaj želimo početi? Npr. želimo storitveno dejavnost, trgovsko dejavnost ipd. Odločiti se moramo za primerno ime, ki pa mora biti v slovenskem jeziku. Npr. če imate trgovino z modnimi oblačili, si izberete primerno ime Trgovina z modnimi oblačili, Jana Novak s.p.

Drugi korak je potek registracije s.p., ki jo lahko opravite na :

(1) točki e-VEM (fizično),

(2) preko spletnega portala e-VEM (ob tem potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo)

(3) ali na Ajpes-u.

Namig: v kolikor se ne znajdete najbolje je registracijo najbolje opraviti na Ajpesu, saj vam ob tem pomagajo referenti.

Na Ajpes morate s seboj prinesti osebno izkaznico in davčno številko, referent pa vam pripravi vlogo za vpis samostojnega podjetnika v register.

Hkrati z vpisom v register vam na Ajpesu pomagajo izpolniti davčne podatke, kjer se odločite ali boste davčno osnovo upoštevali z upoštevanjem normiranih odhodkov ali z upoštevanjem dejanskih odhodkov. Potrebno je tudi oceniti vaš dobiček, na podlagi katerega se potem naredi izračun plačila akontacije dohodnine.

Prav tako je potrebno opraviti prijavo v obvezna socialna zavarovanja, kar se lahko prav tako uredi na Ajpes-u ali preko e-VEM točke s pomočjo M-1 ali M12 obrazca.

Nadalje morate določiti kam želite prejemati pošto, oziroma kje želite registrirati vašo dejavnost. Ob tem bodite pozorni (v kolikor niste lastnik stavbe, dela stavbe ali poslovnega prostora), da od lastnika pridobite soglasje za registracijo s.p. na tem naslovu. Soglasje mora biti overjeno, kar se lahko brezplačno uredi na Ajpes-u oziroma e-VEM točki.

In na koncu, se morate odločiti katere vse dejavnosti boste v okviru vašega s.p. izvajali in jih takoj ob registraciji s.p. priglasiti. Te lahko po odprtju poljubno dodajate, brišete ali spreminjate.

Comments are closed.